Incendiu forestier extrem de agresiv. Mii de oameni au fost evacuați

Locuitorii din Labrador City și Wabush, situate în provincia Newfoundland și Labrador, au primit ordine de evacuare din cauza comportamentului extrem al incendiului.

Scene dramatice și reacții ale locuitorilor

Imaginile distribuite pe rețelele sociale arată coloane de mașini așteptând să se alimenteze cu combustibil, în timp ce cerul era acoperit de nori imenși de fum. Stacy Hunt, un rezident din Labrador City, a descris momentul în care a văzut fumul: „A fost un șoc", a declarat el pentru CBC. „Nu avem multe opțiuni. Există un singur loc unde putem merge", a adăugat acesta.

În această zonă izolată din nordul Quebecului, locuitorii au fost nevoiți să se deplaseze pe singura rută disponibilă, la peste 500 de kilometri est de casele lor. „Observăm un comportament extrem al focului, avansând cu aproximativ 50 de metri pe minut", a explicat Jeff Motty, purtător de cuvânt al serviciului de pompieri provincial. Intensitatea focului a fost atât de mare încât utilizarea bombardierelor cu apă a fost imposibilă.

Belinda Adams, primarul din Labrador City, a făcut un apel urgent sâmbătă dimineață, printr-un videoclip difuzat pe rețelele sociale, cerând locuitorilor rămași să își părăsească locuințele: „Incendiul este încă activ", a avertizat ea, anunțând că ultimele autobuze vor pleca la orele prânzului.

Situația națională și contextul climatic

Vineri, autoritățile federale au explicat că, deși vremea a fost favorabilă pentru a limita incendiile la începutul verii, acum se apropie vârful sezonului de incendii. Până în prezent, Canada a avut un sezon relativ „mediu" în ceea ce privește incendiile, cu 1,5 milioane de hectare afectate, conform datelor oficiale.

Anul trecut, însă, Canada a traversat o vară dezastruoasă, înregistrând cel mai grav sezon de incendii din istorie, cu 15 milioane de hectare incendiate, 6.400 de incendii și peste 200.000 de persoane evacuate. Experții avertizează că schimbările climatice au amplificat riscul de incendii majore, prin creșterea temperaturilor și secetei în numeroase regiuni ale țării.

În prezent, Canada se confruntă cu 575 de incendii active, dintre care 400 sunt considerate scăpate de sub control. Multe dintre aceste incendii au izbucnit recent, în special în vestul țării, care este afectat de un val de caniculă.

July 12th - Some landscape shots from the evacuation of Labrador City. This is what we left Gonna be quieter the next day or two. Myself and misty and Lucas are safe in Hapoy Valley Goose Bay after a long night on route 500. A little overwhelmed tbh. And overtired too #nlwxpic.twitter.com/6oat74BLVM

— Keith Fitzpatrick 📷 (@KeithFitz81) July 13, 2024

de pe realitatea.net ext

No comments

Random Posts

3/random/post-list