Ambasadorul Republicii Moldova, convocat la Ministerul de Externe rus

Ambasadorului moldovean i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu aşa-numite "acţiuni ostile" ale autorităţilor de la Chişinău şi i-a fost transmisă o listă cu oficiali din Republica Moldova cărora le-a fost impusă interdicţia de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse, printre care figurează şi şase jurnalişti, potrivit publicaţiei Ziarul Naţional din Chişinău şi Radio Chişinău.

"Astfel de acţiuni neprietenoase vizează fapte de persecuţie politică a presei ruse şi de limbă rusă, care contravin obligaţiilor internaţionale ale Chişinăului în domeniul protecţiei libertăţii de exprimare şi a drepturilor jurnaliştilor. Cazurile de discriminare împotriva cetăţenilor ruşi care intră în R. Moldova au devenit sistemice, iar refuzurile nefondate de a trece frontiera au devenit mai frecvente. Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declaraţii agresive de natură antirusă", se arată într-un comunicat de presă al MAE rus, citat de cele două media.

De asemenea, MAE rus şi-a exprimat "îngrijorarea cu privire la informaţiile apărute în mass-media despre planurile Republicii Moldova de a asista la pregătirea personalului militar al Forţelor armate ale Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea instructorilor din ţările NATO".

"A fost subliniat faptul că un astfel de sprijin este inacceptabil, fiind de natură să ducă la erodarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova şi la implicarea directă a acesteia în ostilităţile de partea regimului de la Kiev", se afirmă în comunicatul MAE rus.

Diplomaţia rusă l-a avertizat pe ambasadorul Lilian Darii că, dacă "acţiunile neprietenoase" ale autorităţilor de la Chişinău vor continua, "partea rusă îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare de răspuns".

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a reacţionat, precizând că decizia Rusiei, deşi regretabilă, nu este surprinzătoare.

"Decizia Federaţiei Ruse este una regretabilă, dar este important de remarcat că astfel de măsuri devin deja obişnuite în agenda autorităţilor ruse. În ciuda acestui fapt, Republica Moldova îşi menţine angajamentul ferm în contracararea ingerinţelor externe şi oricăror acţiuni destabilizatoare la adresa securităţii şi suveranităţii noastre", a transmis Igor Zaharov, purtător de cuvânt al diplomaţiei moldovene.

Printre cei şase jurnalişti de la Chişinău care au interdicţie de intrare în Rusia se numără Tudor Ioniţă, de la portalul Deschide.md, Denis Dermenji, de la Europa Liberă Moldova, Lorena Bogza, prezentatoarea emisiunii "În Profunzime" de la canalul Pro TV Chişinău, şi Stela Untilă, redactorul şef al portalului Newsmaker.

 



de pe realitatea.net ext
Sent via IFTTT

No comments

Random Posts

3/random/post-list